Rechten en plichten volgens de CAO

Op deze pagina staat informatie over rechten en plichten volgens de CAO op het gebied van:
- Vakantie
- Buitengewoon verlof
- Overwerk
- Vergoeding in geval van verhuizen
- Studeren
- Woon -werkverkeer

Vakantie

Algemene bepalingen:
- 's Heeren Loo probeert zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen en voorkeuren van medewerkers voor het opnemen van de vakantiedagen.
- Bij indiensttreding van nieuwe medwerkers wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met reeds geplande vakanties van de betrokkenen.
- Niet-opgenomen vakantiedagen vervallen vijf jaar na het jaar waarin de aanspraak op deze dagen is ontstaan.

Vakantie-aanvragen:
- Vakanties worden scgriktelijk aangevraagd bij e diracte leidinggevende. De leidingegevende laat binnen twee weken na de sluitingsdatum weten op de vakantie-aanvraag is goedgekeurd.
- Op teamniveau worden afspraken gemaakt over de vakantie-opname. Hierbij gaat het om zaken als hoe en wanneer binnene en team de vakanties gezamenlijk worden vastgesteld en het maximale aantal medewerkers die gelijktijdig vakantie mogen opnemen.
-Wanneer voor een bepaalde periode er zoveel vakantie-aanvragen zijn dat de continuïteit van het werk in gevaar komt, overleggen de medewerkers met elkaar over een oplossing. Wanneer de medewerkers er onderling niet uitkomen, neemt de leidinggevende een besluit.
- De directe leidinggevende toetst de aanvraag aan de geldende continuïteits- en minimale bezettingsnormen voor de woning/afdeling. Medewerkers en leidinggevenden die elkaar moeten waarnemen, kunnen niet gelijktijdig met vakantie.
- Wanneer de medewerker vakantieafspraken vastlegt voordat de vakantieaanvraag door de leidinggevende is toegekend, is dit voor het risico van de medewerker.
- Als het in verband met bedrijfsvoering of een uitzonderlijke situatie niet mogelijk is om vakantiedagen op te nemen, maken de direct leidinggevende en de betrokken medewerker afspraken over het opnemen van deze vakantiedagen in een volgende periode.

Vakantie termijnen:
De mederwerker heeft recht op tenminste drie weken aaneensluitend vakantie met inbegrip van de weekends daaraan voorafgaand en daarop aansluitend. Zoals aangegeven wordt geprobeerd hierbij aan te sluiten bij de door de mederwerker gewenste planning. Het kan zijn dat gezien de minimumbezettingsvereisten dit niet mogelijk is. (Zie hiervoor vakantie aanvraag.)

Intrekken vakantieverlof:
- Toegekende vakantiedagen kunnen worden ingetrokken wanneer het belang van 's Heeren Loo dit dringend noodzakelijk is.
- Wanneer de medewerker als gevolg hiervan financiële schade tijdt, wordt deze aan hem/haar vergoed.
- Wanneer een medewerker als gevolg van het intrekken van verkantieverlof op een bepaalde dag slechts gedeeltelijk vrij was, wordt deze dag niet meegenomen bij de berekening van het aantal opgenomen vakantiedagen.

Vakantie en ziekte
- Wanneer een medewerker tijdens een vastgestelde vakantie ziek wordt, gelden de verleende vakantiedagen niet als vakantiedagen. De medewerker dient op het moment dat de ziekte optreedt zich ziek te melden bij de leidinggevende. De leidinggevende kan in het geval van een verblijf in het buitenland vragen een doktersverklaring te overleggen. Ook dient de medewerker zich zodra hersteld beter te melden.
- Wanneer een arbeidsongeschikte medewerker in overleg met de controlerend arts een week of meer met vakantie gaat, worden drie ziektedagen aangemerkt als vakantiedagen. Dit mist de medewerker recht houdt op tenminste het wettelijke aantal vakantiedagen. Op jaarbasis kunnen maximaal drie ziektedagen als vakantiedagen worden aangemerkt.

Buitengewoon verlof

's Heeren Loo stelt medewerkers in de gelegenheid om bezoeken aan de dokter, tandarts, ect. af te leggen of indien noodzakelijk gezinsleden hierbij te begeleiden. Uitgangspunt hier is dat deze bezoeken plaatsvinden in de tijd van de medewerker. Dit kan door dergelijke bezoeken te plannen op parttimedagen, de hiermee gemoeide tijd op een ander moment te compenseren of het opnemen van vrijde uren of onbetaald verlof. In uitzonderingssituaties, in het geval van chronische, ernstige en/of levensbedreigende ziekten en ziekten rechtsstreeks het gevolg van de uitoefening van de functie kan de leidinggevende besluiten hiervan af te wijken. Dit mede op basis van de Wet Arbeid en Zorg.

Vrije dagen in verband met bijzondere gebeurtenissen:
- Verhuizing van de werknemer in opdracht van de werkgever: 2 dagen
- Huwelijk of registratie van partnerschap van één van de leden van het gezin van de werknemer: 1 dag
- Huwelijk of registratie van partnerschap van bloedverwanten in de eerste en tweede graad van de werknemer, van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner: 1 dag
- 25 -en 40-jarig huwelijksfeest van de werknemer: 1 dag
- 25 -, 40-, 50- en 60-jarig huwelijksfeest van ouders of pleegouders van de werknemer, van de eechtgeno(o)t(e) of relatiepartner: 1 dag
- 25 -en 40-jarig dienstjubileum van de werknemer: 1 dag
- Overlijden van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner, (pleeg)kidneren, (pleeg)ouders van de werknemer dan wel van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner: de dag van overlijden tot en met de dag van de begrafenis of crematie
-Overlijden van of het bijwonen van de begrafenis of crematie van bloedverwanten in de tweede graag vand e werknemer, van de echtgeno(o)t(e) of relatiepartner: 1 dag

Overwerk

Van overwerk is sprake als je in opdracht van de werkgever incitenteel meer werkt dan op basis van je werktijdenregeling of rooster is afgesproken. De overschrijding van de arbeidsduur wordt gemeten op halfjaar basis. Als aan het eind van deze periode meer gewerkte uren niet zijn gecompenseerd, dan krijg je een overwerkvergoeding. Overwerk van een half uur of korter voorafgaand aan of aansluitend op de afgeproken werktijd komt niet voor vergoeding in aanmerking. Overwerk langer dan een half uur wordt afgerond op een heel uur. Duurt het overwerk langer dan een uur, dan vindt er afronding plaats naar boven op halve, respectievelijk hele uren.

De vergoeding voor overwerk bestaat voor fulltimers uit verlof gelijk aan het aantal overgewerkt uren. Bovendien ontvang je een geldelijke toeslag, die al naar gelang het tijdstip waarop je hebt overgeerkt, varieert van 25% tot 100% van je uurloon. Werknemers met een salaris boven inpassinsnummer 48 krijgen e vergoeding alleen voor zover het aantal extra uren meer dan 6 uur gemiddeld per week bedraagt.

Vergoeding in geval van verhuizen

Verhuisplicht
's Heeren Loo legt haar medewerkers bij indiensttreding geen verhuisplicht op, tenzij uit de functie-eisen (zoals een snelle bereikbaarheid cq. beschikbaarheid) voortvloeit dat vestiging in het vastgestelde woongebied van de werkplek is vereist. Verder hanteert 's Heeren Loo het uitgangspunt dat een reisduur van meer dan anderhalf uur enkele reis voor medewerkers niet wenselijk is. Op grond daarvan kan 's Heeren Loo de medewerker adviseren om zich in het vastgestelde woongebied van de werkplek te vestigen.

Verhuismogelijkheid
Elke medewerker die op 40 kilometer of meer van de werkplek woont, komt bij indiensttreding in aanmerking voor de verhuiskostenregeling wanneer hij/zij zich binnen twee jaar na het verkrijgen van een dienstverband voor onbepaalde tijd vestigt binnen het vastgestelde woongebied.

In bijzondere gevallen kunnen medewerkers die al meer dan twee jaar in dienst zijn en op 40 kilometer of meer van de werkplek wonen, deelnemen aan de regeling. Voorwaarde hierbij is dat zij niet eerder gebruik hebben gemaakt van de verhuiskostenregeling. Dit ter beoordeling van de manager P&O.

Eveneens in bijzonddere gevallen kan de manager P&O besluiten een medewerker meer dan één keer gedurende zijn/haar dienstevrband van de regeling gebruik te laten maken. Uitgangspunt hierbij is dat minimaal twee jaar tussen het toekennen van de vergoeding zit.

Vastgesteldwoongebied
Het vastgestelde woongebied voor 's Heeren Loo is een straal van 20 kilometer reisafstand van de werkplek/standplaats.

Indien binnen een straal van 20 kilometer nauwelijks tot geen bebouwing is, kan deze straal in overleg met de Centrale Ondernemingsraad worden evrlengd tot 30 kilometer. De fiscus stelt dat bij toekenning van een verhuiskostenvergoeding de reisafstand gehalveerd moet worden. Dit betekent dus dat een medewerker die zich ook daadwerkelijk op 30 kilometer van de werkplek wil vestigen, ook een reisafstand van 60 kilometer of meer moet hebben om voor de regeling in aanmerking te komen.

(Dit is vooralsnog alleen van toepassing voor de werkplekken van de regio Middelrode in de Dijkhoek nabij Borculo.)

Vergoeding verhuiskosten
De verhuiskosten vergoeding betreft een vergoeding vand e wettelijke kosten van transport door een erkend verhuisbedrijf van bagage en inboedel van de werknemer naar de nieuwe woning.

De medewerker vraagt bij twee verhuisbedrijven een offerte aan en maakt gebruik van de goedkoopste offerte. Vergoeding vindt plaats op basis van een declaratieformulier waaraan beide offertes zijn toegevoegd.

Vergoeding bij twee dienstverbanden
Indien de echtgeno(o)t(e) dan wel de relatiepartner van de medewerker ook bij 's Heeren Loo werkt, wordt de vergoeding slechts aan één belanghebbende uitbetaald. Voor de berekening van de vergoeding wordt het hoogste salaris als uitgangspunt genomen.

Vergoeding herinrichtingskosten
De vergoeding van de werkelijke herinrichtingskosten bedraagt maximaal 12 procent van het jaarsalaris inclusief vakantie toeslag met een maximum conform de CAO artikel 9.7.

Alleen daadwerkelijk gemaakte herinrichtingskosten worden tot het gestelde maximum vergoed op basis van het declaratieformulier met hierbij de rekeningen van herinrichtingskosten.
NB. Bij de berekening van het jaarsalaris wordt de richtlijn van de belastingdienst aangehouden.

Terugbetaling verhuiskosten
De verhuiskosten en de herinrichtingskosten zal terug betaald moeten worden wanneer binnen twee jaar de arbeidsovereenkomst op evrzoek van de medewerker wordt beëindigd of ten gevolge van ontslag dat de medewerker aantoonbaar verwijtbaar is.
De trugbetaling bedraagt het bedrag van de vergoeding verminderd met 1/24 voor elke volle maand dat de arbeidsovereenkomst na de dag van de verhuizing heeft geduurd.

De terugbetaling vindt niet plaats ingeval de arbeidsovereenkomst op verzoek van de werknemer op medische grond wordt beëindigd en deze beëindiging ook naar het oordeel van de werkgever op die grond geboden is en/of het UWV op grond hiervan een WW-uitkering toekent.
Ook wanneer de werkgever van oordeel is dat voortzetting van het dienstverband door de werknemer uit gezondheidsoverwegingen ongewenst is, vervalt de terugbetalingsplicht van de werknemer.

Studeren

Algemene bepalingen:
A. Opleidingen die verplicht worden gesteld door de werkgever.
Hierbij gaat het om opleidingsactiviteiten die door de werkgever verplicht worden gesteld voor groepen functies in de organisatie, zoals cursussen verpleegtechnische handelingen en agressietraining.

B. Opleidingen van belang voor de uitoefening van de functie.
Hierbij gaat het om opleidingen of andere ontwikkelingsactiviteiten waarvan de bevoegd leidinggevende vindt dat deze van belang zijn om te voldoen aan de (in de nabije toekomst) gestelde functie-eisen en het vereiste competentieniveau.

C. Opleidingen ondersteunend aan de uitoefening van de functie.
Hierbij gaat het om opleidingen die ondersteunen bij een goede uitoefening van de functie, maar niet noodzakelijk om te voldoen aan de gestelde functie-eisen en het vereiste competentieniveau.

D. Opleidingen gericht op het verkrijgen van een andere functie.
Hierbij gaat het om opleidingen die de medewerker binnen twee jaar een perspectief bieden op een andere functie binnen of buiten 's Heeren Loo. Dit soort opleidingen heeft geen directe relatie met de huidige functie of de functie waarvan de verwachting is dat de medewerker binnen een jaar naartoe kan doorstromen.

E. Opleidingen in het kader van een beroepsbegeleidende leerweg.
Hierbij gaat het om opleidingen die de medewerker in het kader van de beroepsbegeleidende leerweg op basis van een leer-/arbeidsovereenkomst.

F. Bijzondere situaties.
In bijzondere situaties, bijvoorbeeld op medische sociale indicatie, kan afgeweken worden van het onder weergegeven schema voor het vergoeden van studiekosten en het toekennen van studieverlof.

  Studiekosten Opleidingstijd Terugbetalingsverplichting
A. 100% vergoeding Werktijd Nee
B. 100% vergoeding Werktijd Ja
C. 75% vergoeding Vrije tijd, tenzij leidinggevende
anders bepaalt
Ja
D. 50% vergoeding Vrije tijd Ja
E. 100% vergoeding Gedeeltelijk werktijd Ja, indien de arbeidsovereenkomst
eindigt voordat de opleiding is afgerond
F. RVE -sectiemanager
bepaald
RVE -sectiemanager bepaalt Afhankelijke van de situatie, in ieder
geval niet bij reïntergratie


In aanvulling op bovenstaande tabel geldt het volgende:
- Onder studiekosten wordt verstaan: cursus -, les -, of scholingsgelden, inschrijfkosten, examenkosten en kosten voor door de opleiding verplicht gestelde boeken en overige lesmaterialen.
- Onder opleidingstijd worden alleen de lesuren en/of examenuren gerekend.
- Alleen in uitzonderlijke gevallen kan in de situaties A. en B. ook studieverlof worden toegekend.
- Reiskosten worden toegekend op basis van kosten openbaar vervoer en naar rato van het door de organisatie gehanteerd vergoedingspercentage.

Terugbetalingsverplichting
Wanneer een terugbetalingsverplichting van toepassing is, is de medewerker verplicht de totale studiekosten aan de werkgever terug te betalen in de volgende gevallen:
- Bij het zich niet houden aan de gemaakte en arbeidsrechtelijk vastgestelde afspraken.
- Bij het voortijdig beëindigen van de opleiding zonder dat daartoe naar oordeel van de werkgever een aannemelijke reden voor is. Wanneer er sprake is van calamiteiten en/of enstige persoonlijke onvoorziene omstandigheden waardoor de medewerker de studie tijdelijk onderbrekkt, zal de medewerker niet gehouden worden aan de terugbetalingsplicht.
- Bij ontslag van de medewerker voor het afronden van de opleiding, hetzij op eigen verzoek, hetzij na ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van de medewerker verwijtbare redenen.

Bij ontslag -hetzij op eigen verzoek, hetzij na ontbinding van de arbeidsovereenkomst op grond van de medewerker verwijtbare redenen- binnen twee jaar na het afronden van de opleiding is de medewerker verplicht tot gedeeltelijke terugbetaling van de studiekosten. Hierbij geldt dat voor iedere maand dat het dienstverband na het afronden vand e opleiding korter duurt dan 24 maanden, 1/24-ste deel van de vergoede studiekosten moet worden terugbetaald. In dit geval wordt het terug te betalen bedrag ingehouden op het salaris.

Congressen en symposia vallen niet onder de terugbetalingsplicht.

Woon -werkverkeer

Toepassing
In het geval van het maken van reiskosten in verband met:
- Woon -werkverkeer
- Dienstreizen (waaronder vervoer in het kader van BHV-diensten)
- Cliëntgebonden reizen
- Studie
- Vrijwilligerswerk
- Sollicitaties bij 's Heeren Loo

Gebruikers
- Medewerkers
- Ambulante medewerkers en medewerkers thuiszorg
- Vrijwilligers
- Leerlingen
- Sollicitanten
 Leden door 's Heeren Loo ingestelde commissies niet zijnde medewerkers

Medewerkers die met een auto rijden waarvoor 's Heeren Loo een leaseovereenkomst heeft afgesloten, komen niet in aanmerking voor de reiskostenregeling en ontvangen geen reiskostenvergoeding.

Voor iedere kilometer, of dit nu woon -werkverkeer of dienstreizen betreft, geldt dat per 1 januari 2006 ongeacht het evrvoermiddel maximaal 0,19 eurocent wordt onbelast vergoed mag worden, Over het bedrag boven de 0,19 eurocent wordt belasting geheven.
Wanneer voor woon -werkverkeer gebruik wordt gemaakt van openbaar vervoer is er de mogelijkheid om bij aangifte inkomstenbelasting gebruik te maken van de zogenaamde reisaftrek.